We vroegen een ‘Gehakte’ chef-kok hoe je geweldig eten kunt koken boven een kampvuur

26 Apr 2021

We vroegen een ‘Gehakte’ chef-kok hoe je geweldig eten kunt koken boven een kampvuur

Wanneer de meesten van ons de koelbox inpakken voor een kampeertrip, verwachten we te leven van hotdogs en bonen uit blik. Of misschien zijn we van plan wat water te koken en een foliepakket pasta opnieuw te hydrateren. Als Mary Brent Galyean gaat kamperen, is er prime rib, gekonfijte eend, geroosterde maïs orzo en cheesecake met rode bonen.

Galyean is een expeditiechef (en een formeel opgeleide sushichef en een voormalig deelnemer aan "Chopped" ) die gastronomische maaltijden bereidt zonder de hulp van elektriciteit, propaan of stromend water. Ze kookt op afgelegen locaties in de Verenigde Staten, Kenia, Chili en Nieuw-Zeeland - vrijwel overal waar je een tent kunt opzetten en een vuur kunt maken.

"Ik kook in ruil voor dingen ver boven mijn salaris, 'zegt Galyean. "Als je me dit geweldige ding met je laat komen doen, zal ik al het koken doen en ervoor zorgen dat je goed te eten krijgt."

Galyean is een doorgewinterde professional, maar ze denkt ook dat iedereen het kan doen. hun kampvuur-kookspel met een paar eenvoudige tips. En serieus, laat de hotdogs maar thuis.

Plan vooruit en wees creatief

"Wees niet bang om thuis je eigen vlees te bereiden", zegt Galyean. Ze stelt voor om meer luxe ingrediënten in ham en bacons te maken die tonnen smaak en proteïne toevoegen zonder dat koeling nodig is.

"Probeer lams- of eendspek", stelt ze voor. "Het gaat veel langer mee dan proberen om verse dingen mee te nemen, en je kunt het overal in gebruiken. Plus, als je het met zout uithardt, voegt het zoveel meer smaak toe aan je eten."

Maak het de meeste van je ingrediënten

"Absoluut alles heeft meer dan één gebruik", zegt Galyean. "Breng citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen of grapefruits. Eet het fruit, drink het sap of gebruik het om iets op smaak te brengen. Bewaar de schil, uitgehold als een kom met een klein beetje pulp erin."

Die overgebleven korsten, legt ze uit, zijn de perfecte stropers. "Het is vooral geweldig als je op visreis bent. Rol een filet van binnen op met een beetje olie, wat zout en peper, wikkel het geheel in aluminiumfolie en gooi het op je kolen. Je krijgt een perfecte pocheren, plus de smaak van de citrus. "

Galyean raadt ook aan om verse kruiden mee te nemen. "Gebruik de bladeren de eerste nacht, want ze worden snel slap en zwart", zegt ze. "Maar bewaar je stengels en zaden; ze hebben heel veel smaak. Gooi ze misschien in je oliefles, en het zal meteen de smaak van alles wat je maakt opfleuren."

Niet doen vergeet de musthaves

Galyean heeft keer op keer bewezen dat ze overal en overal een gastronomische maaltijd kan bereiden. Geen bloem? Geen probleem. Van haar is bekend dat ze brood in fijne kruimels verandert en ze in een pan met wat boter mengt om een ​​roux te maken. Maar er is een handvol dingen die elke chef-kok in het binnenland nodig heeft, en bovenaan de lijst staat een rubberen spatel.

"Het is belangrijker dan een mes", zegt Galyean. "Je kunt dingen in stukjes scheuren als het moet, maar je kunt het niet laten werken zonder kookgereedschap."

Andere musthaves zijn onder meer aluminiumfolie, boter, gedroogde melk en waterpannenkoekenmix.

"Pannenkoekenmix is ​​voor zoveel dingen", zegt Galyean. "Het is een geweldige basis voor schoenmakers. Of voeg gearomatiseerde yoghurt en een soort sodawater toe, mix en bak en je hebt geweldige donuts."

Power-up met proteïne

Als je over een wilde rivier peddelt, een klif beklimt of een lange afstandswandeling maakt, is het belangrijk hoe je je avontuur voedt - en granola alleen is niet voldoende.

"Als je langer dan een paar dagen in het bos bent, maak dan een voorraad," stelt Galyean voor. "Je kunt alle stukjes vlees, botten en groenten gebruiken, dus dat zijn minder spullen die je hoeft in te pakken of weg te gooien. Bovendien geeft het drinken van bouillon 's ochtends een enorme boost aan elektrolyten en ben je klaar om de hele dag door te gaan. "

Een gemakkelijke (en heerlijke) manier om proteïne aan je ontbijt toe te voegen, is met restjes van de avond ervoor. "Als je een grill hebt, moet je wat je vlees ook is, extra koken", zegt ze. "Wikkel het in aluminiumfolie en laat het gewoon een nacht op de stervende kolen liggen. Je blijft dat vlees langzaam koken en 's ochtends wordt het ongelooflijk mals."

Meng er wat roerei erdoor. eieren, en je hebt een ontbijt dat geschikt is voor een bergman (of -vrouw).

Maak het opruimen gemakkelijk

Ongeacht je beheersing van het koken op een kampvuur, één ding krijgt nooit makkelijker: afwassen. Als je op een praktische manier voorbereidt en kookt, kun je het aantal vaatwerk dat je moet wassen en het aantal zware potten en pannen dat je door het bos moet sjouwen verminderen.

"Ik kook eigenlijk achteruit, 'zegt Galyean. "Ik probeer het zo te maken dat ik niets hoef te ontsmetten, dus het vlees of iets dat rauw ingaat, is het laatste dat op de snijplank en de pan terechtkomt."

En als je eenmaal hebt een pan met heet water, het is niet nodig om het tussen de gerechten te dumpen. Als de aardappelen eenmaal gekookt zijn voor Galyean's beroemde gegratineerde zoete aardappel, gebruikt ze vaak hetzelfde water om rijst of orzo te koken.

"Ik maak veel minder gerechten, want niemand houdt van opruimen, en het is een pijn als je in het bos bent ', zegt ze. Maar een avonturier zijn en van lekker eten houden, sluiten elkaar niet uit. "Alleen omdat je ver weg bent in de middle of nowhere", zegt Galyean, "wil dat nog niet zeggen dat je niet echt, heel goed kunt eten."

10Best maakt deel uit van het USA TODAY Network , met een authentiek lokaal perspectief op bestemmingen over de hele wereld, naast reis- en lifestyle-advies.