Wat u moet weten over geblokkeerde eileiders - een van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid

17 Nov 2020

Wat u moet weten over geblokkeerde eileiders - een van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid

Problemen om zwanger te worden kunnen voor de getroffenen uiterst verwoestend zijn. Ze komen ook vrij vaak voor en treffen volgens gegevens van de NHS ongeveer één op de zeven paren in het VK. Een belangrijk probleem dat vruchtbaarheidscomplicaties kan veroorzaken, zijn geblokkeerde of beschadigde eileiders, die een aandoening veroorzaken die bekend staat als eileidersziekte. Dit is de hoofdoorzaak van gemiddeld één op de vijf gevallen van onvruchtbaarheid - waardoor het een van de belangrijkste oorzaken is van problemen bij het zwanger worden van vrouwen.

'Eileiderziekte verwijst naar elke aandoening die heeft geleid tot beschadiging of blokkering van de eileiders '', legt dr. Penelope Law, The Countess of Bradford, Consultant Verloskundige en Gynaecoloog bij The Portland Hospital (HCA Healthcare UK) uit.

Maar voordat we in het onkruid van deze aandoening komen, een beetje context. Dr. Law beschrijft de eileiders als 'bilaterale lange dunne verlengingen van de baarmoeder' die 'rond de ovulatie over de eierstokken zweven. Wanneer het eitje wordt losgelaten, wordt het door de buis opgeschept en getransporteerd langs de buis met als doel een sperma te ontmoeten. '

Er ontstaan ​​problemen als er tijdens dit proces iets misgaat. 'Als dit systeem elke maand door iets wordt verstoord, kan de eicel het sperma niet ontmoeten en zal er geen zwangerschap plaatsvinden', legt ze uit. 'Helaas is eileiderziekte, secundair aan bekkeninfectie, de meest voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen.'

Wat veroorzaakt verstopte eileiders?

Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken van eileiders, legt Dr. Law uit, zoals:

  • Als de 'haren' (trilharen) die de eileiders bekleden niet goed functioneren, wat kan worden veroorzaakt door roken en sommige erfelijke ziekten zoals cystische fibrose
  • Chlamydia en gonorroale infecties
  • Infectie kan ook een daadwerkelijke verstopping in de buis veroorzaken, zodat het ei kan niet in staat zijn om het sperma te bereiken en te bevruchten
  • Buikoperatie, waardoor de kans groter wordt dat intra-abdominale organen 'aan elkaar blijven plakken'. Dit komt door blootstelling aan de lucht tijdens de operatie en wordt verklevingen genoemd.
  • Bekkenontstekingsziekte - die voornamelijk te wijten is aan chlamydia of gonorroe, wat ook kan leiden tot littekens en verklevingen in de eileiders
  • Endometriose
  • Appendicitis

'Eileiders zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk geblokkeerd raken en littekens krijgen', voegt de heer Denis Tsepov toe, adviseur gynaecoloog en Endoscopisch chirurg in het endometriosecentrum van de Harley Street Clinic.

'De meest voorkomende oorzaak van verstopping is infectie, zoals chlamydia of gonorroe, en andere bacteriën, die aanvankelijk een septische ontsteking in het bekken veroorzaken met daaropvolgende littekens, die eileiders op elk niveau kunnen blokkeren, hun doorgankelijkheid kunnen verstoren en "eileiders" onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken. '

Wat zijn de symptomen van geblokkeerde of beschadigde eileiders?

Helaas is het opsporen van verstopte eileiders een uitdaging. De ziekte veroorzaakt vaak zeer weinig symptomen, en aangezien de oorzaak vaak ligt in een chronische ziekte, eerdere infectie of endometriose, 'zullen veel vrouwen niet weten dat ze dit probleem hebben totdat ze proberen zwanger te worden', zegt dr. Law.

Ze voegt er echter aan toe dat sommige vrouwen een milde, regelmatige pijn aan één kant van hun onderbuik kunnen ervaren, wat kan gebeuren als de blokkering wordt veroorzaakt door vochtophoping in de eileider - die bekend staat als hydrosalpinx. Evenzo hebben enkele van de oorzaken van geblokkeerde of beschadigde eileiders symptomen, zoals endometriose, die indirect kunnen aangeven dat u mogelijk geblokkeerde eileiders heeft.

Hoe detecteert u geblokkeerde eileiders?

Het is echter mogelijk om geblokkeerde eileiders te detecteren met behulp van medische procedures. Echografie of MRI-scans kunnen bevestigen of een buisje al dan niet met vloeistof is gevuld. Als de buis is geblokkeerd maar niet met vloeistof is gevuld, kan röntgenonderzoek van het bekkengebied of een laparoscopische eileiderskleurstest worden gebruikt, legt dhr. Tsepov uit.

Tijdens de laatste procedure wordt methyleenblauwe kleurstof in de baarmoederholte geïnjecteerd 'en kunnen we morsen van de distale delen van de buisjes observeren via een laparoscopische camera op een groot scherm. Bij laparoscopie kunnen we vaak zien waar de blokkade precies zit en zelfs proberen de littekens te verwijderen en de buis te deblokkeren. '

Dit kan echter wel of niet lukken. Succesvolle verwijdering van littekenweefsel uit de buisjes biedt soms de mogelijkheid voor een natuurlijke zwangerschap kort na de ingreep, maar meestal zullen de buisjes weer volledig of gedeeltelijk verstopt raken, ofwel een factor worden in de eileiders onvruchtbaarheid ofwel het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten, waarbij het embryo begint zich te implanteren in de wand van de eileider in plaats van in de baarmoederwand.

Kan ik nog steeds zwanger worden van geblokkeerde eileiders?

Volgens dhr. Raef Faris, gynaecologie en vruchtbaarheidsconsulent bij de Lister Fertility Clinic, is het onder bepaalde omstandigheden nog steeds mogelijk om zwanger te worden.

'Als een buis is geblokkeerd of, kan een vrouw op natuurlijke wijze via de andere buis zwanger worden', legt hij uit. 'Als beide buisjes echter geblokkeerd of afwezig zijn, kan de vrouw alleen zwanger worden via IVF, aangezien IVF de eileiders omzeilt.'

'Ik had eileiders geblokkeerd, maar ik had geen symptomen gehad. '

Katherine, uit Essex, ontdekte dat ze een verstopte eileider had na een paar vermoeiende jaren van proberen om zwanger te worden met haar partner, Daniel .

'Ik had geen symptomen gehad en leidde een redelijk gezonde levensstijl, dus ik had geen idee wat het probleem was', legt ze uit.

Een reis naar haar huisarts zag haar proef Clomid, een medicijn dat wordt gebruikt om onvruchtbaarheid te behandelen bij vrouwen die niet ovuleren, maar toen ze nog steeds niet zwanger werd, werd Katerhine naar haar plaatselijke ziekenhuis gestuurd voor testen. Daar onthulde een kleurstoftest dat een van haar eileiders was geblokkeerd.

'Het was eigenlijk een opluchting om een ​​reden te krijgen waarom ik niet zwanger raakte', herinnert ze zich, maar helaas hield haar strijd hier niet op.

Katherine en Daniel kregen te horen dat ze doorverwezen konden worden voor een IVF-behandeling en ze begonnen aan een cursus in de Bourn Hall Clinic. In de daaropvolgende jaren had Katherine helaas drie miskramen, tweemaal na een IVF-behandeling en eenmaal na een onverwachte natuurlijke bevruchting.

'Ik veranderde mijn uren in deeltijd op het werk om mijn stressniveau te verminderen', legt uit Katherine, een gymleraar, 'en we gingen terug naar Bourn Hall voor verdere behandeling met behulp van twee ingevroren embryo's van een eerdere behandeling.'

Deze keer kreeg het paar ook intralipiden, een bron van vet en energie, geïnjecteerd. Aangenomen wordt dat intralipid de immuuncellen in het baarmoederslijmvlies kan veranderen, waardoor de omgeving in de baarmoeder vriendelijker wordt voor het embryo.

Het stel was ‘voorzichtig optimistisch’ toen Katherine voor de vierde keer zwanger werd, maar ze probeerden hun hoop niet al te hoog te krijgen, gezien hun eerdere ervaringen.

De zwangerschap werd echter gelukkig op voldragen gesteld en de tweeling George en Thomas werden op 27 maart 2016 in de familie verwelkomd.

Ondanks alle pijn en ontberingen, 'kan ik eerlijk zeggen dat het het waard is geweest, 'zei Katherine.

Stop met het lawaai en ontvang praktisch, deskundig advies, thuistrainingen, gemakkelijke voeding en meer rechtstreeks in uw inbox. Meld u aan voor de NIEUWSBRIEF VOOR DE GEZONDHEID VAN VROUWEN