Dit giftige vet is schadelijker voor uw lichaam dan cholesterol, zeggen experts

25 Apr 2021

Dit giftige vet is schadelijker voor uw lichaam dan cholesterol, zeggen experts

Misschien wist u dat er goede cholesterol en slechte cholesterol bestaat, en zelfs dat cholesterol leidt tot hartaandoeningen - de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. Een preventieve cardioloog heeft zich echter uitgesproken over wat de wetenschap aantoont, een grotere bedreiging voor de voeding is dan cholesterol. Het verdient meer aandacht, zegt hij, omdat de twee vaak in de war raken.

CNN heeft gerapporteerd over een meta-analyse uit 2019 van de American Heart Association. Fascinerend genoeg vond de analyse geen significant verband tussen cholesterol in de voeding en cardiovasculair risico - tenzij individuen tot drie keer meer cholesterol hadden gegeten dan de gemiddelde hoeveelheid.

GERELATEERD: 108 populairste frisdranken gerangschikt naar hoe giftig ze zijn Zijn

Er is een grotere bedreiging als het gaat om de gezondheid van het hart, volgens preventieve cardioloog Dr. Stephen Devries, die ook fungeert als uitvoerend directeur van het Gaples Institute, een educatieve non-profitorganisatie in Deerfield, Illinois. Devries vertelde CNN: "Verzadigd vet is een grotere boosdoener voor het verhogen van het cholesterolgehalte in het bloed in het algemeen dan cholesterol in de voeding."

Dit komt deels doordat, zoals Devries uitlegt, "het meeste cholesterol in het bloed eigenlijk afkomstig is van de eigen productie van het lichaam." En wanneer u cholesterol consumeert, zal uw lichaam dit tot op zekere hoogte compenseren door zijn eigen cholesterolproductie terug te schroeven.

Verzadigd vet verhoogt echter de productie van het lichaam van lipoproteïnen met een lage dichtheid, of wat u vaak doet hoor aangeduid als LDL-cholesterol. Dit is het "slechte" cholesterol, dat "zich kan ophopen in de slagaders, waardoor de bloedstroom naar het hart en de hersenen wordt beperkt, waardoor de kans op een hartaanval of beroerte toeneemt", aldus het rapport.

Hoe kan dat? weet je hoeveel verzadigd vet je nodig hebt? Hier leest u precies hoe u het juiste bedrag voor u kunt berekenen, volgens een geregistreerde diëtist.

Meld u aan voor de Eat This, Not That! nieuwsbrief voor het dagelijkse voedingsnieuws dat u nodig heeft.

Lees het originele artikel over Eat This, Not That!